Tapenade med gressløkblomster som pynt |
Tapenade er et herlig provencalsk umamirikt "pålegg" med ansjos, tunfisk og oliven, en av den europeiske matkulturs store umamirike skatter som brukes av en grunn - ansjosen gir god smak av umami og er kjernesunn. Tapenade har ikke frisk farge, men den gode smaken veier opp for et noe falmet ytre ...
Tapenade kan smøres på brød / flatbrød - brukes som tapas eller som smør på skiva til kokt egg. Den kan fylles i fougasse (fransk benevnelse på foccaccia) og 1 - 2 ss rørt inn i en porsjon pasta sammen med god olivenolje / smør, toppet med noe vellagret ost (f.eks. parmesan), gir deg mulighet til å lage middag på tiden det tar å koke pasta - fra 4-10 minutter. Prøv å smøre tapenade på grillet havabbor, nam, nam ...
Ingrediensene sikrer mye god protein, helsefremmende fett, nok salt i varmen og er typisk for middelhavskosthold der de klarer å kombinere umami med knallgod smak. Yippi!
Tapenaden har godt av å modne en ukes tid. Holdbarhet er minst 3 uker hvis den fylles på helt rent glass med tett lokk og oppbevares kaldt.
Oppskriften under er inspirert fra en kokebok i fransk bondekost og er allerede halvert, men likevel stor nok og gir mer enn 300g, men jeg laget den til mange...
50g saltansjosfileter, vannet ut i et par minutter
50g kapers
100g sorte steinfrie oliven
50g tunfisk, helst i vann
1/2ts sterk sennep, f. eks. dijon
1dl olivenolje av beste kvalitet
kvernet sort pepper etter smak
finhakket persille eller kjørvel
Saltansjos, kapers, tunfisk og oliven rennes av i en sil, blandes med øvrige ingredienser og kjøres i hurtigmikser eller stampes i morter. Smakes til med pepper. Ha tapenaden på helt rent glass med skrulokk. La den modne noen dager i kjøleskap og nyt på nybakt brød på sommerkvelden
Nam, nam !
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar