Artikkelen hans var på et par sider og ble publisert i 1909. Da hadde Ikeda allerede tatt patent på produksjon av raffinert basal umami, idag kjent som MSG, en forkortelse for Mono Sodium Glutamat. Firmaet han etablerte for å produsere MSG, er idag en milliardindustri og står for 30% av verdens produksjon av MSG og beslektede stoffer (firmaet heter Ajinomoto). Ikeda regnes for en av de aller største forskere og industribyggere i det moderne Japan.
Omlag femti år senere fant en annen forsker, en av Ikedas studenter, en ribonukleonsyre som heter guanylat, også omtalt som GMP i en dashi med kombu og shiitake. Shiitake er en sopp som benyttes tørket sammen med kombu i japansk kraft og som selges over hele verden, også i innvandrerbutikker her i landet. Guanylat finnes i:
trøfler,
steinsopp,
champignion,
det er litt i tunfisk,
noe i tørkede morkler,
ørlite i svine- og oksekjøtt.
Tørket shiitake har mye mer guanylat enn fersk, og sannsynligvis gjelder det også for tørket steinsopp og annen tørket sopp.
tørket steinsopp |
Guanylat smaker ikke mye i seg selv, men har en fabelaktig evne til å gi velsmak sammen med fri glutamat som det blant annet er mye av i kombu, tomater, vellagrede skinker, parmesanost, soumbara bønner og kjøtt.
For å kunne smake og skape god basal umami, trengs en konsentrasjon på omlag 5 promille, tilsvarende 0,5 gram fri glutamat i vann, bare halvparten av behovet for salt for en akseptabel smak.
Ved å tilsette råvarer med guanylat, kan mengden fri glutamat reduseres betraktelig for å få bedre smak.
Med andre ord: Kombinerer du råvarer med både fri glutamat og guanlylat fra tørket sopp som er den mest tilgjengelige guanylatholdige råvaren, kan du enklere skape synergisk umamismak i en rett, og her kommer noen knep:
- Ha alltid noen shiitakesopp når du koker kraft. Guanylatinnholdet i soppen sørger for å gi kraften mer potens.
- En vanlig brun saus vil bli mye bedre om du benytter tørket pulver fra sopp i sausen,
- Av samme grunn skal du alltid ha noe MSG eller helst kylling- eller oksekraft i en soppsuppe.
- Du bør kombinere soltørkede tomater med litt tørket sopp-pulver hvis du skal lage en fyldig tomatsaus.
- Bruk soppsoya i maten
- Lag soppkraft - oppskrift kommer snart
Julia Childs berømte "kylling i portvinsaus med champignion" er en rett med synergisk umami fra sopp og kylling.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar