Translate

mandag 26. oktober 2015

SEIKAKER - tradisjonelle norske fiskekaker

Jeg er heldig og kjenner en fisker som ikke liker fisk. Fredag kveld fikk jeg en større ladning torsk og sei på døra, og det var skikkelig stas. Lørdag spiste vi urnorsk torskemiddag: kokt torsk med kokte poteter og sandefjordsmør. Tradisjonsmat skal man nemlig ikke tukle med, og her på Sørlandet er kokt torsk selveste julemiddagen i mange hjem.
Restene fra torskemiddagen ble fiskegrateng, og av seien laget jeg fiskekaker med fløte og gressløk. Vill fisk i lange baner, laget etter tradisjonelle oppskrifter, ikke ulik oppskriften på makrellkakene du finner her.

FISKEFARSE: (innhold pr. kg fisk) (67% fisk)

1 kg kjøleskapskald seifilet males 1 gang gjennom kjøttkvern og has over i en stor bolle.
1 ss + 1 ts (25g) finkornet salt røres i til deigen blir seig.Spe deretter med:
2 hele egg, lett vispet
1 ts finmalt hvit pepper og 1/2 ts chiliflak
0,75 dl potetmel

Til slutt rører du i:
3 dl kremfløte
1 dl finhakket gressløk

Arbeid raskt så farsen ikke skiller seg. La den svelle i 10 minutter før du begynner å steke. Farsen skal være fast og litt tørr.

Lag ca 12 tykke fiskekaker á 125 g av farsen.
Dypp en stor skje i kaldt vann og form farseboller med skjeen inni håndflaten. Trykk  dem lett ut med baksiden av skjeen når du legger dem i stekepannen. De skal være minst 2,5 cm høye. Stekes i klaret smør eller stekeolje.

Hvis du skal fryse dem, anbefaler jeg å brune fiskekakene på høyere varme i et par minutter på hver side, da er de fremdeles litt rå i midten og beholder fuktigheten når du varmer dem opp igjen. Ha over på et fat til avkjøling og frys dem så fort de er blitt romtempererte.

Skal du spise straks, senker du temperaturen etter bruning, og steker kakene ferdige på middels varme i tykkbunnet stekepanne, ca 4 min på hver side.

Serveres med stekt løk, kokte poteter og en raus porsjon umamirik remulade.