Translate

søndag 25. november 2012

Spaghetti med pancetta og ovnsstekte tomaterSPAGHETTI MED PANCETTA OG OVNSSTEKTE TOMATER

Nam nam!  Denne umamirike italienske pastaretten er inspirert av en oppskrift på bloggen The Italian Dish. Den smaker aller best med pancetta, men godt bacon fungerer også bra. Umamismaksemnene i denne retten får du fra parmesanost (parmagiano reggiano) som er en veritabel umamibombe, fra gode solmodne tomater, bacon/pancetta og saltansjos, sistnevnte er viktig for å få frem den gode smaken. Du får saltansjos i innvandrerbutikker og i velassorterte norske supermarkeder. Lær mer om saltansjos her: SALTANSJOS

Oppskriften er beregnet til 4 porsjoner.

Du trenger:
200g pancetta eller bacon i tykke skiver eller bit.
4 store tomater
3 dl brødkrummer av en loff fra dagen før
2 fedd hvitløk
4 fileter saltansjos, finhakket
5 ss olivenolje
Salt og nykvernet sort pepper
Finhakket basilikum eller persille
400-500g spaghetti
Parmesanost

Fremgangsmåte:
Sett ovnen på 175 grader.  Skjer toppen av tomatene, ta ut frø og tomatkjøtt. Sett dem på en smurt ildfast form.  Finhakk tomatkjøttet og legg i formen. Knus hvitløk og hakk fint. Ha en halv hvitløk i hver tomat.  Ha i finhakket basilikum etter smak. Salte og pepre godt oppi tomatene.
Lag brødkrummer. Skjær av skorpen av loffen, del grovt og kjør i foodprosessoren hvis du ikke gidder å rive det fint selv.  
Kutt opp pancetta/bacon i terninger og brun i stekepanne med et par ss olivenolje så det blir sprøtt. Ta opp med hullsleiv og sett til side. Ta gryten bort fra platen. Ha i 2 ss olivenolje til, og smelt saltansjosene i fettet mens du rører med en tresleiv. Det tar et par minutter.
 Ha i brødkrummene og stek dem gyllenbrune og sprø. Fordel brødkrummene i tomatene, ha over rikelig med finhakket basilikum og sett i ovnen i ca. 1 time litt avhengig av størrelsen.
Server med spaghetti og  parmesan til.