Translate

søndag 2. februar 2014

Bacalao med ekstra umami!

bacalao med mye kraft (bacalaosuppe)
Bacalao er festmat og har lange tradisjoner i norsk kosthold.  Jeg fant nettopp en oppskrift på tradisjonell bacalao i en kokebok fra 1936. Den er skrevet av Sarah Dekke og inneholder mange oppskrifter basert på råvaretilgangen i norsk kystkultur, og selvsagt både klippfisk og tørrfisk.    

Klippfisk inneholder mye umami. Det skyldes konserveringsmetoden. Klippfisk blir saltet, deretter og tørket, og begge disse konserveringsmetodene bidrar til proteinnedbrytningen som frigir glutamat og god umamismak. Tomater og poteter bidrar også med umami, og løk balanserer umamismaken med sødme. Bacalao er derfor en klassisk umamirik rett med synergisk umami,

Det er slett ikke pussig at det er manges livrett på ufyselige vinterdager som vi har i Norge for tiden.  Dessverre har jeg ikke funnet målinger på umamiverdiene i klippfisk, men jeg vedder på at de er gangske høye. 

Av en tidligere kollega fra Tromsø lærte jeg for mange år siden å kle bunnen av gryten med baconskiver. Da blir ikke det første laget med potetskiver i bunnen hengende fast, sa han. Først nå forstår jeg at baconet i tillegg er en utmerket synergisk ingrediens i bacalao, så det er obligatorisk i min oppsrift. Dessuten benytter jeg hjemmelaget kraft av fisk, kylling eller okse - så lenge den er nøytral og usaltet, løfter disse to ingrediensene smaken ytterligere, og en ting til:  Bacaloen koker ikke tørr, tvert i mot. Kraft gir kjempegod sø og gjør at du kan erstatte noe av olivenoljen oppskriften.  

For å oppsummere umamirikdommen i denne retten: du får fri glutamat fra tomat, litt tomatpuré, potet og klippfisk og bacon. Synergisk umami finnes allerede, men ved tilførsel av inosinat og adenylat fra baconet,(og hjemmelaget kraft), fremmes smaken ytterligere, uten at bacalaoen får baconsmak. Derfor skal du kle bacalaogryten din i bunnen, eller du kan drysse litt finhakket bacon mellom lagene når du stabler ingrediensene i gryten. 

Så topper du det hele med 5 dl kraft i gryten. Hvis du ikke har hjemmelaget kyllingkraft som er mye mer saltfatting enn den du kjøper, skal du være litt obs! Tilsett den i så fall når gryten er halvferdig, så du kan sjekke om den allerede er godt nok saltet fra fisken du har hatt i. 

Når det gjelder mengdeberegning av fisk, er en pakke på 400g nok til 3-4 porsjoner, men dette er god mat dagen derpå også,så lag en raus porsjon

.
Du trenger:

1 del utvannet klippfisk 
1 del kokefaste poteter
1 del løk + litt mer potet til å legge over baconet i bunnen gryten
1 boks hermetiske, hakkede tomater pr. 500g fisk
1 ss tomatpuré pr boks tomater
evt. kan du ha i litt paprika, gjerne den hermetiske som er grillet og flådd.
1 pakke tørrsaltet bacon 
3 fedd hvitløk, knus, finhakket og blandet i de hakkede tomaten pr. 500g fisk
1 dl ekstra virgin olivenolje pr. 500g utvannet fisk
chilipepper etter smak, fersk eller tørket i flak.
2-4 dl hjemmelaget kyllingkraft pr. 500g utvannet fisk (Stange kylling har nå frossen kyllingkraft som er super.)
bacalao med sorte oliven

Nå gjør du følgende:
Skjær poteter i skiver, løk i halve ringer*, fisk i 2-3cm store biter.
Kutt chili i små terninger, eller bruk tørket chili etter smak.
Rør tomatpuréen inn de hermetiske tomatene og ha i chilien.

Ha bacon i bunnen av en vid gryte som du har helt litt olivenolje i. Legg et lag med poteter, deretter løk,fisk og tomatblanding. Gjenta til du har fylt gryten - 2 til 3 lag. Avslutt med et lag løk.Hell over oljen og kyllingkraften. Kok opp på middels varme til den er kokt godt opp. Senk temperaturen til et minimum og la trekke under lokk i ca. 1 time. Ikke rør i gryten, du kan riste lett i den. Sjekk underveis at væsken står helt opp i gryten. Ha i mer kraft eller mer tomatjuice/hermetiske tomater hvis det er tørt på toppen.

Server med sorte oliven, godt drikke og godt brød. Hvis du ikke serverer sorte oliven til, prøv sprøstekt bacon - kjempegodt. 

Kommentarer: 
Du kan godt steke løken på fohånd, det gir bedre smak.