I
motsetning til den tradisjonelle liguriske grønne pestoen, kommer pesto rosso
fra Sicilia. Soltørkede tomater sammen med nøtter og parmesan sikrer
synergisk umami. Pesto rosso egner seg svært godt som enkel saus på pasta og du kan bygge ut sausen etter fantasien.
Du trenger
omtrent:
50 g
valnøtter eller mandler uten skall
20g
Basilikum
2 fedd
hvitløk
100 g soltørkede
tomater i olje, finhakket
50g
parmesan
nok ekstra jomfru olivenolje til at du får en passende konsistens. 2ss til 1dl.
½- 1ss
Balsamicoedikk
1 knivsodd
tørket chili eller kvernet sort pepper
Rist
nøttene med en spiseskje olivenolje og i ett minutt. Ha dem i blender med
hvitløk, basilikum og balsamico-eddik. Kjør i ca 30 sekunder, og når du får en
glatt konsistens, tilsett revet parmesanost og soltørkede tomater og kjør videre
til du får en jevn masse. Hell i olje og kjør litt til. Pestoen kan brukes
umiddelbart , men blir bedre når den får stå og godgjøre seg et par dager. Sørg for å justere smaken mellom sødme, salt, syre og umami slik at du synes det er god balanse i pestoen. Her er det ingen fasit.
·
Du kan bruke
pesto rosso som den er. Tilsett 1 ss pr. porsjon blandet i ferdig kokt pasta
med litt av kokevannet i pastagryten for en enkel middag. Da kan det være fristende med litt ekstra parmesan og kvernet sort pepper på. Kjempegodt og enkelt.
·
Hvis du freser et
par finhakkede sjalottløk og paprika, har i 1-2 ts revet sitronskall, 1 dl kyllingkraft,
litt hvitvin, koker inn og har i litt fløte ved servering, får du en festfin
pastasaus som du kan servere med for eksempel woket laks eller norske reker på.
Topp med grønt: for eksempel ruccola eller finhakket gressløk. Vil du ha ennå
mer grønnsaker til, kan du servere denne retten på stuet spinat.
·
Sausen er
også kjempegod til kylling og ris.
Kommentarer:
Det er de soltørkede tomatene
som avgjør kvaliteten på pesto rosso. Sørg for å få tak i gode, litt myke
tomater i olje. Hvis du ikke har soltørkede tomater i olje, lager du det selv
på et døgn ved å legge dem på glass og heller over god jomfruolivenolje.
Olivers & Co. Har en god
pesto rosso: Pesto La Rossa heter den, og den har veldig fin konsistens.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar