Translate

tirsdag 25. februar 2014

Pesto Rosso - Siciliansk pesto, selvsagt med tomaterI motsetning til den tradisjonelle liguriske grønne pestoen, kommer pesto rosso fra Sicilia. Soltørkede tomater sammen med nøtter og parmesan sikrer synergisk umami. Pesto rosso egner seg svært godt som enkel saus på pasta og du kan bygge ut sausen etter fantasien.

Du trenger omtrent:
50 g valnøtter eller mandler uten skall
20g Basilikum
2 fedd hvitløk
100 g soltørkede tomater i olje, finhakket
50g parmesan
nok ekstra jomfru olivenolje til at du får en passende konsistens. 2ss til 1dl.
½- 1ss Balsamicoedikk
1 knivsodd tørket chili eller kvernet sort pepper

Rist nøttene med en spiseskje olivenolje og i ett minutt. Ha dem i blender med hvitløk, basilikum og balsamico-eddik. Kjør i ca 30 sekunder, og når du får en glatt konsistens, tilsett revet parmesanost og soltørkede tomater og kjør videre til du får en jevn masse. Hell i olje og kjør litt til. Pestoen kan brukes umiddelbart , men blir bedre når den får stå og godgjøre seg et par dager. Sørg for å justere smaken mellom sødme, salt, syre og umami slik at du synes det er god balanse i pestoen. Her er det ingen fasit.

·       Du kan bruke pesto rosso som den er. Tilsett 1 ss pr. porsjon blandet i ferdig kokt pasta med litt av kokevannet i pastagryten for en enkel middag. Da kan det være fristende med litt ekstra parmesan og kvernet sort pepper på. Kjempegodt og enkelt.

·        Hvis du freser et par finhakkede sjalottløk og paprika, har i 1-2 ts revet sitronskall, 1 dl kyllingkraft, litt hvitvin, koker inn og har i litt fløte ved servering, får du en festfin pastasaus som du kan servere med for eksempel woket laks eller norske reker på. Topp med grønt: for eksempel ruccola eller finhakket gressløk. Vil du ha ennå mer grønnsaker til, kan du servere denne retten på stuet spinat.

·        Sausen er også kjempegod til kylling og ris.

Kommentarer:
Det er de soltørkede tomatene som avgjør kvaliteten på pesto rosso. Sørg for å få tak i gode, litt myke tomater i olje. Hvis du ikke har soltørkede tomater i olje, lager du det selv på et døgn ved å legge dem på glass og heller over god jomfruolivenolje.

Olivers & Co. Har en god pesto rosso: Pesto La Rossa heter den, og den har veldig fin  konsistens.