Nylig hjemkommet fra Italia, hadde jeg med et kilo ferskt kalvekjøtt,
et fint lårstykke av gjøkalv (kalv oppfostret på melk). Først laget jeg middag
der jeg panerte kjøttet som den berømte wienerschnitzel, men det var misbruk av
det fine kjøttet etter min smak. Bruk heller nakkekoteletter av svin.
Derfor fulgte jeg opp med kalv piccata til mamma og meg selv
dagen etter og det var noe av det beste jeg har smakt på lenge. Piccata er en
italiensk betegnelse på tynne skiver av kjøtt skåret på tvers av fibrene, som først
meles, deretter stekes de raskt i panne.
Denne retten får synergisk umami fra kalvekjøtt, steinsopp
og kraft. Smaken fra kalvekjøtt har en elegant sødme og er så mørt, så mørt. Steinsoppsausen
er delikat, enkel og likevel fyldig, selv om det er et fåtall ingredienser i
sausen. Som tilbehør anbefales selskapserter, brokkoli, wokede sukkererter
eller aspargesbønner og melne poteter.
Dette er selskapsmat og avhengig av øvrige retter på menyen,
beregner du fra 100 til 200g kjøtt pr. porsjon
Til 4 personer som hovedrett trenger du:
1-2 skiver kalvekjøtt pr. porsjon, ca 1 cm høye, du trenger
ikke banke dette kjøttet
2 ss finsiktet hvetemel som saltes lett til panering
Usaltet smør til steking
Til saus:
Smør til fresing
1-2 ts finhakket sjalottløk
50 g tørket steinsopp til 4 porsjoner
2,5 dl varmt vann som du slår over soppen minst to timer før
du går i gang med maten.
2ss god hvitvin
Ca. 2ts maisenna til jevning
2dl kraft, gjerne kyllingkraft eller 2 terninger reduksjon
av kraft. Skulle du være så uheldig å ikke ha hjemmelaget kraft, kan du bruke
ørlite fond fra flaske, eller ¼ terning buljong, men pass på saltmengden.
1 drag kvernet sort pepper.
lårstek fra gjøkalv |
METODE:
Tørk kjøttet godt, strø litt fint salt på hver skive, legge
dem oppå hverandre og la stå godt tildekket til det er romtemperert.
Sett over poteter til koking.
Begynn med sausen: Sauter den oppbløtte soppen i smør i 2
minutter, sett til side. Fres finhakket sjalottløk, ha over hvitvin og reduser
til vinen nesten er kokt inn. Ha over bløtleggingsvannet fra soppen og kraft.
(Hvis du bruker reduksjon av kraft, venter du til soppkraften er kokt inn litt)
Juster smaken med pepper og evt. salt. Ha i soppen og maizenna og la sausen
småkoke minst to minutter mens du meler kjøttet og steker det på middels varme
i maks 1 minutt på hver side. Legg et speil av soppsaus på tallerkenen, legg på kjøttet og øvrige ingredienser og server straks!
Hvis du velger sukkererter, kan du kutte dem i smale skiver
og steke dem i pannen der kjøttet er tilberedt. Det tar maks 1 minutt.
Merknader:
Hvis du ikke har tørket steinsopp, kan du bruke aroma-champignon
eller vanlig champignon med godt resultat. Ellers får du kjøpt tørket steinsopp
i velassorterte supermarkeder, og skal du til Italia, vil jeg sterkt anbefale at du tar med tørket steinsopp hjem.
Bruk en melen type poteter. Da kan du knuse dem
ned i den enkle, lekre sausen. Nam, nam.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar