PARMAGIANO-REGGIANO, hos oss kjent som parmesanost er en
veritabel umamibombe og en av verdens mest kjente og ettertraktede oster.
For et sammentreff! Osten som formelt
heter Parmagiano-Reggiano lages av løype fra kumelk i et avgrenset område i
nordlige Italia under kvalitetssikrede forhold. Den modner opptil 3 år før den
er klar for konsum. Det frie glutamatinnholdet er målt til mer enn 1700mg/100g.
Glutamaten som er hovedansvarlig for umamismaken i denne osten, kan du se i form av hvite
krystaller, eller små fuktige perler på nyskåret parmesan.
Og, leser du en klassisk
italiensk kokebok, vil du finne at italienerne i tillegg til å strø revet
parmesan over maten ved servering, bruker parmesan som smakstilsetning i mange retter.
Etter mitt skjønn er italiensk
mat stilsikkert komponert i forhold til å bruke umamirike tilsetningsstoffer og
ingredienser. Du finner ofte en eller flere umamirike ingredienser i enhver original italiensk oppskrift.
Parmesan som
smakstilsetning finner du på pizza og til gratinering, på og i pastasauser, i dressinger,
til og i supper, med tomat, på kjøtt, i pesto og sammen med grønnsaker.
Dessuten
er de lekre å ha på salater, både hele eller knust som små sprø umamibomber
innimellom alt det sunne. Prøv også disse kjeksene til tomatsuppe
OPPSKRIFT PÅ KJEKS til ett brett
Sett
ovnen på 175 grader. Riv 60 g. parmesanost
på fint rivjern. Kvern litt sort pepper
over. Sett ostemassen i 12 små hauger på
en stekeplate som er kledd med bakepapir.
Stek midt i ovnen til de blir gylne langs kanten og er smeltet i midten,
ca. 10 minutter på 180 grader. Avkjøl på
rist og nyt!
Tips
!
Du
kan godt bruke Grana Padano til disse kjeksene, men kjøp ostebit, ferdig revet
ost har mindreverdig smak. Grana Padano
er mindre saltet og har mindre umamismak enn Parmagiano Regianno.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar