Translate

onsdag 24. april 2013

Svineschnitzel- herlig klassiskersvineschnitzel


Du kan lage deilig schnitzel av svinekoteletter, det blir kjempegodt.  Når jeg ser etter kjøtt til schnitzel, foretrekker jeg godt marmorerte nakkekoteletter av edelgris, det blir aller best, men både koteletter og vanlige nakkekoteletter fungerer også bra. Klassisk wienerschnitzel av kalv er jo en klassisker, men dette er slett ikke noen dårlig erstatning, servert med kokte poteter og grønne erter, brunet smør og toppet med en sitronskive med saltansjos og kapers. Nam, nam. 

Umamifaktorene i denne retten får du fra gourmetsaltet kjøtt, sitronmarinering, og saltansjos. Erter og brødkrummer bidrar også med noe umamismak. Hvis du ikke får tak i vanlig saltansjos, kan du bruke Abba ansjos eller Engelsviken ansjos, men det er ikke  like godt.

DU TRENGER:
150-200g svinekotelett pr. person
Finkornet salt til gourmetsalting
litt sitronsaft

Til panering:

Hvetemel med finkornet salt og nykvernet sort pepper, smak på blandingen, den skal ha god smak av salt og pepper.

Lettpisket egg med noen dråper sitron, ett middels stort egg er nok til tre schnitzler
Brødkrummer eller griljermel (panko fungerer også)

Nok usaltet smør til steking og som brunet smør til servering

Topping:
sitronskiver, 1 skive pr porsjon
1-2 ts kapers pr porsjon
1-2 saltansjos pr porsjon

Tilbehør:
Poteter, gjerne melne
Nedlagte hermetiske erter, eller frosne selskapserter.

METODE:
Renskjær kotelettene for bein og fjern eventuelt tykt fettlag rundt koteletten, la bare litt fett være igjen.  Bank kjøttet flatt mellom matpapir.  Du kan bruke en gryte, kjevle eller kjøttbanker.  Ferdig banket, skal kjøttet være 1,5 cm høyt. Tørk godt med kjøkkenpapir. Nå gourmetsaltes kotelettene. De kan godt ligge slik et døgn, men hvis du ikke gjør det, gourmetsalter du dem  1 time før du skal panere dem, og har over litt frisk sitronsaft og sørger for at saften dekker godt, bruk evt. en pensel til å smøre sitronsaften jevnt på hele kjøttet. 

panering i mel, egg og brødkrummer

Paneres først i melblanding, dypp deretter i pisket egg og til slutt i brødkrummer. Sørg for at du får dekket schnitzelen jevnt og la hvile mens du forbereder resten av måltidet.

Schnitzlene stekes brune i tykkbunnet stekepanne på middels varme i 3-4 minutter på hver side. Serveres umiddelbart med kokte poteter, erter og toppet med en sitronskive med kapers og en saltansjosfilet. Serveres med brunet smør til.   

Det lager du best av usaltet smør som du smelter over middels varme i stekepannen. Når smøret slutter å bruse, koker du det er par minutter til mens du hele tiden snuser etter den nøtteaktige duften som kjennetegner ferdig brunet smør.

Tips!
Hvis du vil, kan du panere ferske koteletter og fryse til senere bruk. De kan også ligge ferdig panert over natten, da blir middagen ferdig på den tiden det tar å koke poteter.