Translate

mandag 15. desember 2014

WALDORFSALAT MED UMAMI

WALDORFSALAT PÅ EN SENG AV SPRØSTEKTE VALNØTTER


Her kommer oppskrift på en velsmakende Waldorfsalat til koldtbordet,  eller som du ser på foto, tilbehør til kyllingfilet. Salaten passer ellers til mange retter på et norsk julebord, for eksempel kalkun og roastbiff, skinke og annet julepålegg.  


Personlig har jeg alltid syntes at Waldorfsalat er smakløs, men at ideen med en frukt og nøttebasert majonesbasert salat er god, så jeg har nå tatt utgangspunkt i en vanlig oppskrift, og hatt i cayennepepper, aprikosterninger og umamirike ingredienser som: balsamico, worcestershiresaus. 

Valnøttene valgte jeg å sprøsteke for å gi dem mer smak. Til sammen gjorde det virkelig susen til pannestekt kyllingbryst. 


Du trenger: 

DRESSING
2dl majones, se oppskrift på hjemmelaget majones på to minutter lengre nede
1,5 dl kremfløte
ca 2 ss balsamico, (du behøver ikke benytte den beste som er å oppdrive)
ca.1-2 ts worchestershire
ca.1/4 ts cayennepepper
salt

METODE: 
Pisk kremfløte ganske stiv, bland med majonesen og smak til med krydder. Sørg for balanse mellom styrke sødme, salt og syre. 

SALAT
400g epler, jeg brukte  
4 stilker stangselleri
8-10 aprikoser
1 boks valnøtter (halvparten oppi salaten halvparten som garnityr)
200g stenfrie druer eller pærer ettersom du har

Bløtlegg aprikosene i litt vann, skjær i ørsmå terninger
Skrell epler og stangselleri, evt. pærer.
Skjær i jevnstore terninger
Del druene i to
Kutt valnøtter i små terninger (du kan pulse dem raskt i blender)
Brun valnøttene i nøytralt fett på høy varme i stekepanne i  et par minutter. Sil av fettet og legg på papir for å renne av. 

Bland alt sammen i en stor bolle og la stå og godgjøre seg en times tid. smak evt. til med mer krydder. Pyntes ved servering med druer, ristede valnøtter eller stangselleri i strimler som er lagt i isvann til de krøller seg (30 minutter). 


Nam, nam ... 

---------

KOMMENTAR: 

Hvis du lager din egen majones, blir det ekstra hjemmelaget, og med en stavmikser tar det maks to minutter, og består av 4 enkle trinn: 

Alle ingrediensene skal ha romtemperatur. Bruk et høyt, smalt og rent glass, for eksempel et syltetøyglass med lokk som er et par cm videre enn stavmikseren. Det aller beste er om du kjører majonesen i samme glass som du skal oppbevare den, det er hygienisk og enkelt. 

1.    Rør følgende ingredienser sammen med en gaffel:
2 eggeplommer
2ss dijonsennep
1/2ts salt
litt cayennepepper 

 2.    Fyll opp med 3 dl jordnøttolje (min favoritt) - bruk en nøytral olje som du liker godt.
Sørg for at glasset står stabilt. Sett stavmikseren ned i bollen og kjør. Sakte hever  du stavmikseren oppover i bollen mens du teller til 10 - vips - nå har du en ganske fast majones. 

3.    Tilsett 1-2ss hvitvinseddikk og blant i majonesen. 

4.    Smak eventuelt til med mer salt og cayenne