Translate

onsdag 10. desember 2014

CALZONE - innbakt pizza



calzone med tomatsaus, skinke og cheddar



I Markveien i Oslo fantes det en periode en knøttliten pizza sjappe, nærmest et hull i veggen, og der bakte de herlig calzone med skinke, det var en av mine favorittpizzaer som jeg ofte hentet med hjem etter jobb. Her kommer den hjemmelagde varianten jeg må lage selv nå som sjappa er lagt ned og jeg har flyttet.

Calzone kan fylles med alle mulige ingredienser,Jeg har laget forslag til deg nedenfor. Det eneste viktige, er at du ikke pøser på med for mye fyll. Dessuten skal du holde av litt egg for å pensle kanten så du får en tett skjøt, så fyllet ikke renner ut.  

BUNN:
Deigen, som skal være ganske fast fordi den skal kjevles ut til to bunner, trenger du:

1,4 dl lunkent vann
1/2 pk gjær eller 1/2 pose tørrgjær
1/2 ts finkornet salt
1 ss olje
ca. 250g hvetemel + til utkjevling

METODE:
Løs gjæren opp i lunkent vann, ha i salt, olje og spe med mel, hold 1/5 del tilbake og elt deigen godt. Spe med mel mens du elter til deigen slipper bollen / ikke lenger er klebrig. Form deigen til en ball og sett til heving i 30 min eller til deigen får dobbel størrelse.

Slå deigen ned, del i to emner og kjevle ut to bunner. Er deigen strev, lar du den hvile noen minutter under et klede før du kjevler ferdig. La bunnene hvile mens du gjør klar fyllet.

Her er forslag til fyll:

FYLL 1
3-4 ss tomatsaus / pizzasaus
3-4 ss revet cheddar eller en annen smakfull ost som du liker.
50g kokt skinke, fint hakket
litt finhakket basilikum eller oregano
salt og kvernet sort pepper
1 egg til å binde fyllet (hold litt egg tilbake for å lime calzonen sammen)

Rør sammen tomatsaus og egg, ha i de andre ingrediensene.

FYLL 2
2-3ss ricotta 
1 egg (hold litt egg tilbake for å lime calzonen sammen)
50 g salami, chorizo, skinke eller annet tynt skåret kjøtt i staver
25g cheddar, fint revet
salt og nykvernet sort pepper
evt. 1 ss finhakket fersk basilikum

Rør sammen ricotta og egg. Ha i resten av ingrediensene, smak til med krydder, salt og pepper etter smak.

FYLL 3 
660g spinat
60 g ricotta
salt  og olivenolje

Fres spinaten i panne med litt olivenolje, avkjøl og kutt i biter. smak til med salt og litt mer olivenolje. 


Fordel fyllet på halvdelen av hver calzone. Pensle egg  langs kanten rundt bunnen. Legg over den andre halvdelen og klem godt sammen, så skjøten blir tett. Etterhev et kvarters tid.
Stek calzone midt i varm ovn på 220 grader til de er pent gylne. Bruk gjerne bakesten. 

Nam, nam.  





ferdig stekt calzone