Translate

torsdag 11. desember 2014

ER DET UMAMI I WORCESTERSHIRE-SAUS?
Denne artikkelen har ligget ute før, men i tillegg til at den har et vanskelig navn å uttale, har jeg heller ikke klart å skrive navnet korrekt, så nå legger jeg den ut på nytt.

Denne sausen, med det vanskelige navnet (uttales woostersheer eller wooster) ble første gang produsert i England i 1837 av to kjemikere, John Wheeley Lea og William Henry Perrins.  Det er en umamirik saus som idag selges over store deler av verden. 

Sausen er basert på en hemmelig oppskrift og er typisk for europeisk umami, med kompleks smak, men den omtales som en ansjossaus! Her dukker altså de små magiske umamibombene opp igjen.  De er grunnlaget for garum og fiskesausen som benyttes i Asia, og er det samme som ansjos (saltansjos, sardeller) rundt hele middelhavet. 


Ellers består sausen av: malteddik, eddiksprit, molasse, salt, sukker, tamarindekstrakt, løk, hvitløk, soyasaus, nellik, sitron og pepper.


Glutamatinnholdet i sausen er ca. 250mg/100g. Det er lite sammenlignet med fiskesaus og soya som begge har rundt 1000mg/100g. Til gjengjeld inneholder worcestershiresaus alle de fem grunnsmakene: søtt, surt, salt, umami og bitterstoffer..

Sausen er derfor veldig anvendelig for å skape balanse og tilføre smaksdybde i retter.  


  • Den anbefales til chili con carne
  • Noen dråper i bearnaisesausen er godt
  • Du kan dryppe saus direkte på stekt egg eller på ostesmørbrød
  • Has i dressinger for mer smakskompleksitet.  
  • Sausen er en selvsagt tilsetning i dressingen til Ceasars salat sammen med saltansjos 
  • Ha sausen i marinader til grillkjøtt av svin og storfekjøtt  
  • Tilsett i kjøttdeigen når du lager hamburgere
  • Bruk den med måte i brune sauser


"Wooster" eksporteres også til asiatiske land som Hong Kong og Kina der den benyttes i retter som dim sum og i vårruller.

Flere oppskrifter på bloggen benytter worcestershiresaus. Hvis du vil ha flere tips til bruksområder, kan du google sausens navn eller produsentnavn og du vil finne mye inspirasjon. Hvis du er tålmodig og entusiast, kan du også lage din egen saus. Oppskrift kan du google på nettet, for eksempel på denne siden: nourishedkitchen.com 


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar