Translate

fredag 19. desember 2014

BUTTERNUT SQUASH SUPPE

Supper som lages på grunnlag av skikkelig, umamirik kraft, enten du bruker, kylling, okse eller andre typer, blir alltid vellykket, og denne squash eller gresskarsuppen på butternut, er enkel å lage, og smaker overraskende godt - en vinner som jeg også skal servere i løpet av julen. Det jeg likte spesielt godt med denne suppen er at det er lett å bygge den ut med smak av urter, den kan få mer syre, mer styrke, og alle mulige typer kjøtt vil passe til - alt fra knøttsmå kyllingboller til kjøtt fra en oksehale og chorizo for å nevne noe.


Smaken av butternut er mild, den har fin nøtteaktig sødme og konsistensen er fløyelsmyk. Sammen med god kyllingkraft, får du en rik suppe, som kan smaksettes med litt cayenne, paprika og evt. en skvett fløte. Suppen kan gjerne få følge av noe salt: stekt bacon, eller krydrete krutonger, eller du kan riste mandelskiver, grillede kastanjer eller kjernene i frukten og ha som garnityr.  

Oppskriften her passer til forrett for 4-6 eller som hovedrett til 2 med godt brød til. 
Den er perfekt som forrett, tennene løper i vann for hver munnfull, men kyllingkraften gjør den mer mettende enn du tror.  

DU TRENGER SÅNN OMTRENT:
1 butternut, velg en som virker tung i hånden i forhold størrelsen.
500g kyllingkraft (jeg brukte frossen kyllingkraft fra Stange, den funker bra) 
1 liten løk
olje og smørblanding til bruning
1/2 - 1ts røkt paprika eller vanlig paprikapulver
salt
cayennepepper etter smak
(fløteskvett evt.)


METODE: 
Skrell gresskaret, del på langs og skrap ut frøene. Skjær i 2-3 cm terninger.
Skrell løk og kutt i terninger. 
Smelt en god klatt smør og litt nøytral olje i en tykkbunnet gryte/stekepanne på middels høy varme. Brun løk og gresskarterninger til det får en fin, karamellisert stekeskorpe, ca. 5 minutter. Ha i paprikapulver fres ett minutt til. 

Hell over kraften og kok i ca. 20 minutter til grønnsakene blir møre. 
Kjør med en stavmikser eller foodprossessor, og smak til med cayennepepper og avslutt med salt. Ha evt. i et par ss fløte for å runde av smaken. 

Nyt - det er skikkelig gøy å prøve nye retter! 
Inspirasjon til denne suppen fant jeg på BBC Food ved Nigel Slater.

Kommentar: 
Jeg har sett denne type suppe i en kokebok om portugisisk mat. Grunnoppskriften var ganske lik, men det ble bruk cummin, endel salvie og mer hvitløk som smakstilsetning.