Translate

fredag 12. desember 2014

ELTEFRITT GRYTEBRØD - LANGTIDSHEVET

ferskt brød 
Eltefritt brød er enkelt å bake og det blir kjempegodt. Det du må ha, er en ildfast gryte med lokk. Du kan gjøre klar ingrediensene om kvelden, røre sammen deigen til heving om morgenen, og steke herlige brød på ettermiddagen. Den lange hevetiden, gir brødet bedre smak enn korttidsheving. Den lange gjæringstiden aktiverer enzymer som spalter proteiner i melet, det skaper bedre smak og gjør brødet lettere fordøyelig. Brødet holder seg to til tre dager.  I kjøleskapet holder det fint en uke. 

Til et brød i en 3 liters gryte, trenger du: 

300g siktet hvetemel, se kommentar under. 
75g sammalt rug, fin
1/2 ts tørrgjær
1ts salt

1 ts sirup eller maltekstrakt
3dl kaldt vann


Sammalt grovt rugmel til bakebordet og på melet håndkle


Rør vann og sirup sammen, bland det tørre og ha væsken i. Rør godt. Sett til heving over natten, det tar ca. 8-12 timer ved 20 graders varme til  dobbel størrelse.

Hell da deigen forsiktig over på et veldig godt melet bord. Strekk den ut til en firkant og brett hjørnene mot midten, gjenta 3-4 ganger. Du kan nå kjenne at deigen blir strammere. Jobb varsomt så du ikke slår ut luften.  Så legger du deigen over på et godt melet klede med skjøten ned. Dekk deigen til og etterhev  til dobbel størrelse igjen. Beregn opptil to timer ved 20 grader. 

I mellomtiden setter du den ildfaste gryten i ovnen og setter over og undervarme på 220 grader. Når deigen er ferdig hevet, strør du litt mel i bunnen av gryten og velter deigen så forsiktig du kan ned i gryten med skjøten opp. 
  
Sett på lokk og stek i 25 minutter. Senk temperaturen til 200 grader. 
Ta av grytelokket og stek videre i ca. 15 minutter. 
Avkjøl brødet på rist og forsøk å vente til det er blitt lunkent før du forgriper deg. Det er nemlig veldig godt med smør og brunost ...


KOMMENTARER: 
Melet jeg brukte heter Vinjett, det er tilsatt litt sitronsyre for å bedre bakeevnen i melet. Hvis du bruker  vanlig hvetemel, anbefaler jeg tilsetning av 1/2 ts sitronsaft i vannet. 

------
I et vanlig brød er forholdet som hovedregel 1 kg mel til 0,6 kg vann. I dette brødet er forholdet 1 kg mel :0,8 kg vann. Du må derfor ha mye mel på hendene til utbaking, for deigen er skikkelig klissete. 

Tips!
Jeg har begynt å bruke mer frø i dette brødet. Det gir bedre smak og gjør det sunnere. Jeg har i 1 dl ristede sesamfrø og 1 dl gresskarkjerner og supplerer med 2-3 ss vann.  


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar