Nå har New York fått sin første buljongkiosk. Den anerkjente kokken Marco Canora har åpnet Brodo, (kraft på italiensk) og tilbudet er blitt en umiddelbar salgssuksess. Den gode gamle kraften har fått sin renessanse. Sjappa ekspederer kunder gjennom et lite vindu på 12th street, rett rundt hjørne av Hearth, restauranten hans. Derfra selges drikkebuljong i kaffebeger. Buljongen er laget av kraft på bein av økologisk storfe og kylling og er infusert med blant annet ingefær og andre sunne ingredienser.
Canora erklærer at han vil
skape en ny drikk – en helt ny drikkekultur, og han er overbevist om at kundene
vil svelge unna - for buljong er både et sunt, mettende og velsmakende
alternativ til kaffe og te.
Han er nok inne på noe. I USA
er kraft av bein i ferd med å bli anerkjent som helsekost. God kraft er
proppfull av næring. Flere og flere ernæringsspesialister, helse-coacher og
skjønnhets-guruer anbefaler drikkebuljong basert på kraft fordi det gir
helsegevinst. Den fremmer fordøyelsen, reduserer betennelsestilstander og
tilfører kroppen viktige mineraler og proteiner, blant annet magnesium, kalium,
kalsium, lettfordøyelige aminosyrer og kollagen, som er godt for huden.
Sally Fallon Morell, som
tidligere har skrevet en bestselger om barnemat, ga nylig ut boken Nourishing Broth: An old Fashion Remedy for
the Modern World, og i London proklamerer helsekostkjeden Helmsey + Hemsley følgende til kundene: «Kok beina dine» (Boil
your bones.)
Canora er
helt med på de notene. Han er vokst opp i en italiensk familie og i alle
høytider, som for eksempel til jul og påske, begynte de alltid måltidet med klar
suppe basert på kraft av bein. Canora er derfor også opptatt av å videreføre
gamle tradisjoner.
«I
Sør-Amerika pleier de å si at god kraft kan vekke opp de døde,» forteller han
begeistret og følger opp med Brodos foreløpige meny:
Buljong av
økologisk storfe infusert med ingefær, kyllingbuljong av organisk kylling og en
spesialitet de har komponert selv. I tillegg kan du få ulike garnityrer. De
serveres i små, middels og store kopper. Den minste koster 20 kroner.
Hvis du skal til New York, finner du Brodo i First Avenue, rett rundt hjørnet av Hearth,
restauranten som Canora driver i Twelfth Street.
Kilde:
http://wellandgood.com
google
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar