Translate

fredag 7. august 2015

ELDRE TRENGER UMAMI FOR Å BEVARE HELSEN

Eldre får bedre helse av å spise umamirik mat.    

I en nylig publisert forskningsartikkel blant eldre over 65 år som i utgangspunktet hadde dårlig appetitt, vekttap og svekket helsetilstand, viste forsøket at tilførsel av umami i maten, førte til at den onde sirkelen stoppet. De eldre fikk bedre helse, mindre vekttap og bedre appetitt.

Forskerne tok utgangspunkt i at mange eldre mister evnen til å smake umami, men beholder evnen til å smake søtt, salt, surt og bittert. Svekket evne til å smake umami oppstår gjerne i forbindelse med medisinering og/eller i forbindelse med systemiske sykdommer som diabetes, depresjon eller sykdom i fordøyelsessystemet og/eller candida (i munnhulen), stomatitis og munntørrhet.


Munntørrhet har sterk sammenheng med svekkede smaksevner, spesielt smaken av umami og fører til endret matpreferanser med mindre man er oppmerksom på fenomenet. Siden umamirik mat øker spyttsekresjonen i munnhulen, vil tilførsel av umami, spesielt fra fri glutamat, bidra til at maten smaker bedre, det gir bedre appetitt og et riktigere kosthold.

Det er fra før kjent at umamirik mat bidrar til økt appetitt, men uten at kaloriinntaket øker.

På denne bloggen kan du lære mer om umami i maten.

link til artikkelen her