Translate

lørdag 22. august 2015

PASTA ALLA PUTTANESCA - HORENS PASTA

pasta puttanesca, for anledningen med knust sprøstekt parmesan
Denne rustikke, umamirike pastaretten sies å komme fra Romas fattigstrøk - horene hadde alltid litt tørket pasta, noen tomater, sorte oliven, chili og et par salte ansjos i kjøkkenskapet, og med litt gammel ost (parmesan) som topping,  hadde de hovedingrediensene til denne retten som idag spises over hele landet og i resten av verden for den del.  Retten er et ypperlig eksempel på hvordan italiensk mat helt intuitivt bygges opp rundt ulike umamirike ingredienser. Bravo!

Her er synergisk umami i fleng, fra tomater, saltansjos og fra parmesanosten. Bruker du tunfisk i tillegg, se anbefaling under, får du ytterligere proteiner med mer synergi!


Til 4 porsjoner trenger du:

400g god spaghetti eller linguine

2 fedd hvitløk, knust og hakket
1/2 til 1ta tørket chiliflak etter smak
4-6 saltansjosfileter, bløtlagt i et par minutter og avrent*
2ss olivenolje til steking,
800g solmodne plommetomater uten skinn eller 2 bokser hermetiske hakkede tomater
20-30 sorte oliven uten sten, delt i to
1-2ss kapers
litt revet parmesan som topping

METODE:
Ha oljen i en stekepanne og fres hvitløk og chili på lav varme. Når hvitløken er myk, har du i saltansjosene og lar dem smelte inn i fettet. Deretter tilsettes tomater og får koke med i 15 til 20 minutter.
Spaghettien koker i mellomtiden i rikelig saltet, fosskokende vann. (for hver 100g pasta tas 1 liter vann og 1ss salt - dette er 1:1:1 regelen for pastakoking)
Ferdig kokt saus irøres oliven og kapers, Smak til med 1 ss først, retten skal være salt, men ikke for salt. Bland sammen pasta og saus og server rykende varm i dype tallerkener.

Velbekomme!

Kommentar:
Nigel Slater (på BBC Foods uforlignelige hjemmeside) anbefaler også en variant med små biter hermetisert tunfisk i sausen før tomatene tilsettes. Kan det bli mer italiensk?
*Saltansjos sørger for saltet i denne retten.