Translate

lørdag 7. juni 2014

Hjemmelaget ost med osteløpe -


ost som har hengt 5 timer
Hjemmelaget ferskost med løpe er utrolig fasinerende å lage, nesten som et lite mirakel hver gang. Osten benytter jeg som mozzarella, den smaker lite, men blir veldig delikat i mat og har en utrolig fin konsistens. Jeg bruker den blant annet i Ravioli Napolitana.
Osten lages ved lav temperatur, så hygiene og helt rent utstyr er særdeles viktig.

1,5 liter helmelk (jeg bruker Q-melk) varmes opp til 35 grader på svak varme. Bruk stålgryte. Rør i 1.8 ml osteløpe med noen rolige tak med en gullende ren sleiv . Legg på lokk og la osten hvile i 10 minutter.

Skjær et rutemønster med en skarp, helt ren kniv i osten og la den stå i 20 minutter til. Nå bruker du en hullsleiv og løfter ostemassen forsiktig over i et sileklede og lar den henge et kjølig sted til konsistensen er passe fast. 4-6 timer.


Brukes i matlagning der du ellers ville brukt mozzarella. Lykke til, det kjempemorsomt!

Tips:
Osteløpe bestilles på apoteket.


10 kommentarer:

  1. Osteløpe kan du også kjøpe på ebay, går under navnet cheese rennet :) Men hvor lang holdbarhet har osten?

    SvarSlett
  2. Den holder seg 3-4 dager i kjøleskap. denne osten er best som fersk, så jeg har ikke eksperimentert med oppbevaring i saltlake over tid, men vet det går fint.
    Takk for tipset vedr ebay. Vennlig hilsen elisabeth

    SvarSlett
  3. Løpe finnes ikke hos noe norsk apotek,men kan bestilles fra Undredalsbua

    SvarSlett
    Svar
    1. Kjøpte løpe på apotek i Bodø i vinter (bestillingsvare).

      Slett
    2. Kjøpte Osteløpe på apoteket i Porsgrunn

      Slett
  4. Løpe finnes i svenske dagligvarebutikker!

    SvarSlett
  5. Apotek1 har ifølge nettsiden, osteløpe på lager i 98 butikker.

    SvarSlett
  6. Hei! Jeg ser at du ikke bruker salt. Om du skulle ha gjort det, når i prosessen skulle jeg putte den i?
    Takk for oppskriften ;)

    SvarSlett
  7. Hei, har bare flytende løpe. Hvor mange dråper trenger man til den oppskrift?

    SvarSlett
    Svar
    1. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

      Slett